Missuppfattningar om akut-p-piller

Nedan finns en lista över vanliga missuppfattningar om akut-p-piller. Klicka på ett påstående för att se om det är sant eller falskt.

 • Ett akut-p-piller kan bara användas om en annan preventivmetod misslyckats, t.ex. om kondomen går sönder
  Answer
  Answer
  FALSKT Answer

  Akut-p-piller är avsedda för kvinnor som vill undvika graviditet efter att ha haft oskyddat sex. Oskyddat sex är antingen då en preventivmetod misslyckats eller då preventivmedel ej använts.

 • Akut-p-pillret innehåller en mycket stor mängd hormoner som rubbar min menscykel permanent
  Answer
  Answer
  FALSKT Answer

  De senaste 10 åren har akut-p-piller varit tillgängliga. Hormonet i akut-p-piller kan förändra menscykeln (mensen) under den cykel då du tar dem. Detta innebär att efter du har tagit det kan din nästa mens komma i tid, eller tidigare, eller senare än normalt. Efter detta återgår menscykeln normalt till sitt vanliga mönster.

 • Dagen-efter-pillret gör mig sjuk
  Answer
  Answer
  FALSKT Answer

  Precis som alla läkemedel kan akutpreventivmedel orsaka biverkningar, även om inte alla får dem.

  Om du kräks inom tre timmar efter att ha tagit ett akut-p-piller ska du ta en ny tablett, annars finns en risk att du inte får någon effekt.

  Kom ihåg att du alltid kan rapportera biverkningar till vårdpersonal, apotek, Läkemedelsverket eller tillverkaren.

 • Jag kan inte ta ett akut-p-piller två gånger i samma cykel
  Answer
  Answer
  SANT Answer

  Både sant och falskt…

  Syftet med att ett ta ett akut-p-piller är att fördröja eller förhindra ägglossningen tills dess att spermierna som väntar i äggledaren inte längre kan göra dig med barn. Det försenar ägglossning med 5-6 dagar. Om du har oskyddat sex igen under samma cykel är chansen för att fördröja ägglossningen igen lägre än när du tog det för första gången. Det är möjligt att ta akut-p-piller två gånger i samma cykel om du inte redan är med barn, men en långsiktig preventivmetod är att rekommendera för att undvika oönskad graviditet. Du bör i vilket fall som helst rådgöra med vårdpersonal om du behöver ta ett akut-p-piller två gånger i samma cykel.

 • Akut-p-piller är som en typ av miniabort
  Answer
  Answer
  FALSKT Answer

  Akut-p-piller försenar eller hämmar ägglossningen. Detta innebär att spermierna i äggledaren inte längre kan göra dig med barn. Detta inträffar innan en graviditet kan börja, vilket är 6-12 dagar efter oskyddat sex. Om du är med barn kan inte akut-p-piller stoppa graviditeten.

 • Akut-p-piller har en negativ effekt på min fertilitet
  Answer
  Answer
  FALSKT Answer

  Akut-p-piller har ingen effekt på din framtida fertilitet. Om du vill ha sex efter att ha använt akut-p-piller och inte vill bli med barn, ska du använda en barriärmetod fram till nästa mens. Detta är på grund av att din fertilitet kan komma tillbaka mycket snabbt.

 • Jag kan använda akut-p-piller som ett vanligt preventivmedel
  Answer
  Answer
  FALSKT Answer

  Akut-p-piller ska inte användas som ett vanligt preventivmedel. Man kan använda akut-p-piller för att förhindra graviditet, men akut-p-piller är inte 100 % effektiva. Du kan ha haft ägglossning innan du tar akut-p-pillret och då har det ingen effekt.