Preventivmedel och missuppfattningar om menscykeln

Det finns ett antal preventivmedel som är mycket effektiva för att förhindra graviditet. Det finns också mycket missuppfattningar om hur fortplantningssystemet fungerar och hur man kan förhindra graviditet.

Nedan beskrivs ett antal vanliga missuppfattningar om menscykeln och preventivmedel. Klicka på ett påstående för att se om det är sant eller falskt.

  • Ägglossning inträffar mitt i menscykeln kring dag 14
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Ägglossningen är svår att förutsäga. Endast 10 % av alla kvinnor har ägglossning på dag 14 i sin menscykel. Ägglossning kan inträffa när som helst mellan dag 11 och 21 om cykeln är regelbunden och upp till dag 28 om du har en oregelbunden cykel. När ägglossningen inträffar kan också variera något från cykel till cykel och göra det svårt att veta när det kommer att hända. Detta innebär att det finns risk för befruktning nästan varje dag i menscykeln.

  • Om min menscykel är regelbunden inträffar ägglossningen alltid mitt i menscykeln
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Ägglossningen är svår att förutsäga. Endast 10 % av alla kvinnor har ägglossning på dag 14 i sin menscykel. Ägglossning kan inträffa när som helst mellan dag 11 och 21 om cykeln är regelbunden och upp till dag 28 om du har en oregelbunden cykel. När ägglossningen inträffar kan också variera något från cykel till cykel och göra det svårt att veta när det kommer att hända. Detta innebär att det finns risk för befruktning nästan varje dag i menscykeln.

  • Menscykeln är regelbunden om man inte äter preventivmedel
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    De flesta kvinnors menscykler är inte så regelbundna som vi kanske tror. De kan vara regelbundna flera menscykler i rad men sedan ha en cykel som är mycket kortare eller längre. En kvinna kan aldrig veta i förväg om hennes aktuella cykel kommer att vara längre eller kortare än normalt. När du använder ett hormonellt preventivmedel blir cyklerna regelbundna (förutsatt att du tar preventivmedlet på rätt sätt).

  • Jag kan inte bli med barn i början av eller i slutet av min menscykel
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Eftersom tidpunkten för ägglossning är oförutsägbar och spermier kan överleva i upp till fem dagar i dina äggledare, är det möjligt att bli gravid vid oskyddat samlag under nästan hela menscykeln.

  • Graviditeten startar direkt efter oskyddat sex
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Graviditet börjar inte omedelbart efter oskyddat sex. Graviditeten startar när det befruktade ägget fästs i livmodern, vilket normalt är 6-12 dagar efter befruktningen. Detta innebär att du inte är gravid förrän på den 6:e dagen efter oskyddat sex.

  • Oskyddat sex är mycket ovanligt
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Många kvinnor (ungefär 30 %*) har haft oskyddat sex minst en gång under det senaste året. Detta innebär inte att du kan strunta i preventivmedel.

    *Siffran hämtad från en internet-enkät som besvarades av kvinnor i åldrarna 16-46 år från Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien (The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care, 2013).

  • Jag kan inte bli med barn om jag har sex utanför mitt "fertila fönster"
    Answer
    Answer
    SANT Answer

    Det här är visserligen sant, men du kan inte med säkerhet räkna ut när ditt fertila fönster kommer att inträffa. Detta beror på att tiden för ägglossning varierar och är oförutsägbar. Om du tror att ditt “fertila fönster” alltid kommer att vara kring dag 14 i menscykeln har du fel – ditt fertila fönster kan komma tidigare eller senare. Om du vill undvika oplanerad graviditet ska du inte ha oskyddat sex vid någon tidpunkt under menscykeln.

  • Jag ammar så jag kan inte bli med barn
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Även om amning försenar ägglossningen så finns det inga garantier för detta. Ägglossning kan inträffa även om en kvinna ammar. Om du ammar ska du helst använda ett barriärskydd, exempelvis kondom, om du vill undvika att bli med barn.

  • En kvinna kan inte bli med barn om hon inte får orgasm
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Det finns ingen som helst koppling mellan kvinnans orgasm och eventuell graviditet. Befruktning sker när en spermie från en man tränger in i ett ägg från en kvinna. Mannen måste få utlösning (ejakulera) för att skicka ut spermier men det är inte nödvändigt att kvinnan ska få orgasm för att befruktning ska kunna ske. En kvinna i fertil ålder har normalt ägglossning en gång i månaden. Detta inträffar oavsett om kvinnan har en orgasm.

  • Jag behöver inte preventivmedel eftersom vi bara har sex under den säkra perioden. Man är bara fertil en gång i månaden.
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    I en genomsnittlig menscykel kan kvinnan bli gravid under sex dagar: de fem dagarna innan ett ägg frigörs (ägglossningen), plus dagen för ägglossning. Tiden för ägglossning kan också skilja sig från cykel till cykel. Därför är det nästan omöjligt att vara säker på när ägglossning inträffar. Detta innebär att det finns risk för att bli gravid vid oskyddat sex nästan varje dag i menscykeln.

  • Jag kan inte bli med barn om vi står upp och har sex eller om kvinnan är överst
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Vissa tror att om man har sex i vissa positioner, som till exempel stående så åker alla spermier ut ur kvinnans slida. Ställningen vid sex kan inte påverka befruktning. När en man får utlösning skjuts spermien långt in i slidan. Spermierna börjar röra sig upp genom livmoderhalsen direkt efter utlösning.

  • Jag kan inte bli med barn om min partner drar ut sin penis innan han får utlösning
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Avbrutet samlag (att mannen drar sig ur före utlösning) är inte en säker preventivmetod. Vätskan mannen frigör innan han får utlösning kan innehålla spermier. Det kan också hända att mannen inte hinner dra sig ur i tid.

  • Jag kommer inte att bli gravid eftersom det är första gången jag har sex
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    En kvinna kan bli gravid även vid första samlaget.

  • Jag kan inte bli med barn om jag tar en dusch eller ett bad direkt efter sex, eller om jag kissar direkt efter sex
    Answer
    Answer
    FALSKT Answer

    Att tvätta sig eller kissa efter sex kommer inte att eliminera spermier som redan har tagit sig in i livmodern via livmoderhalsen.